Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
-
Studium Generale



Als ontwerper herken je het misschien wel: jij hebt duidelijk andere ideeën dan de opdrachtgevers. Hoe ga je om met deze botsing? Tijdens de lezingen gaan verschillende professionals in op dit vraagstuk. De lezingen gaan in op de zoektocht naar een ontwerp waarin de wensen van de opdrachtgever worden gehoord maar toch de artistieke vrijheid van ontwerpers naar voren komt.

Poster serie



February 2015



Gerard Mulder is  interested in the social processes in groups. People interact in a way that is rooted in biology. To realize this and to use the knowledge in designing games is what fascinates me most. His goal is to help other people achieve their goals through the use of games.

Gerarld Mulder lecture wil be supported by the Fine Art punk band Das Kleur.

March 2015

“Kunst biedt totale vrijheid en is dus leuker dan design”. “Hoe verdien jij je geld?”. “Misschien geeft het kapitaal van mijn ouders mij rust”. “Na het maken, wat gebeurt er dan met design?” “Als ontwerper heb je verantwoordelijkheid voor de onderwijzing van de arbeider”.
Bas van Beek en Helmut Smits gooien vragen en statements over en weer.




March 2015

Het is onmogelijk te ontwerpen als je als ontwerper ook niet een bepaalde vrijheid krijgt. Daarnaast is het ook zinloos een opdracht te geven als iemand in totale vrijheid erop wil reageren. Een opdracht met betaling impliceert altijd onvrijheid. Hoe moet je als ontwerper hiermee omgaan? Zijn tijden anders dan voorheen? Hierover gaat Studium Generale in gesprek met ontwerpers en HKU-docenten Davey Whitcraft en Erwin Slegers.

March 2015

‘Kintsukuroi’, de gedanste opera; een theaterproductie op initiatief van Spinvis, waarin muziek, dans en poëzie elkaar ontmoeten. De vier sprekers gaan dieper in op hoe een proces verloopt en spreken zij over de problemen en wonderen die ze zijn tegengekomen in de productie en uitvoering van ‘Kintsukuroi’.



March 2015

Tom Kortbeek en Mattijs Loor gaan een gesprek aan over hun rol als maker. Over hun werkwijze in maatschappelijke projecten, over het zoeken naar confrontaties buiten hun vakgebied en over eigenheid en onafhankelijkheid als kunstenaar.

Interactie met andere vakgebieden zorgt voor groei binnen een project. Juist door je eigen discipline niet op de voorgrond te plaatsen, ontstaat ruimte voor anderen. In die interactie ontstaan mogelijkheden die puur werkend vanuit de eigen discipline onbelicht zouden blijven.

April 2015

Een lezing over het elektro-instrumentalisme. Bij improvisatie in combinatie met live-sampling moet je in een oogwenk beslissen. Welke obstakels kom je tegen? Tijdens deze sessie worden die hindernissen niet vermeden maar wordt gekeken welke nieuwe klanken dit kan opleveren. Met een battle tussen Robert van Heumen en Marcel Wierckx.


 April 2015

Als je bezig bent met fotografie, beeldhouwen en tekenen, ben je ook bezig met je omgeving. Je bent niet alleen aan het waarnemen, je kijkt ook wat je selecteert of wat je juist weglaat.

 April 2015

Tijdens deze laatste lezing van de reeks staat het werk van HKU-studenten centraal. Studenten van verschillende richtingen laten zien wat ze onderzocht hebben of samen met het publiek gaan onderzoeken.

 April 2015