Music video One too many -
KittiwakeMusic video and artwork
for the band Kittiwake. Music video / Artwork/
LogoVideo | here
Interview with The Daily Indie


Hoe is de video tot stand gekomen?
Jordy: “Door achteruit te lopen! Studio Antwan heeft Léon zijn coördinatie flink getest door hem het hele stuk achteruit te laten afleggen.”
Léon: “Klopt ja, dat was een leuke dag. Twan en Anne hebben hard gewerkt om deze video tot stand te laten komen, waar we ze dan ook erg dankbaar voor zijn. Zij hebben het concept uitgedacht en een hoop geëdit. Het resultaat mag er zeker zijn.”


Het zijn mooie tijden voor Kittiwake, het Utrechtse drietal dat naar eigen zeggen in deze band ‘alle vage shit die ze luisteren bij elkaar brengt.’ Morgen spelen de eigenaardig fijne synthpoppers om 17:00 uur op Valkhof Festival, een goed moment om de band zijn nieuwe allereerste nummer plus video bij het nummer One Too Many te primeuren.


Omschrijf de muziek van Kittiwake hoe je wil, maar ontzettend funky, absurd en synth-gedreven is het sowieso. De band wil muziek maken zonder regels of restricties en dat lukt met de nieuwe single ontzettend goed. Bandleden Jordy, Pete en Léon hebben met One Too Many een hakkelend en Kraftwerk/Depeche Mode-ish nummer gemaakt, met gevoel opgebouwd uit dunne synth-partijen, tokkende en slokkende gitaarloopjes en het als een sluipschutter in je hoofd nestelende ‘There are one too many voices in, there are one too many voices in.’

In de bijbehorende videoclip zien we een langbejaste jongeman met een koffer over een oud industrieterrein lopen, die van alle kanten wordt belaagd door illustraties en kleureffecten. Om daar – en over de band zelf – eens wat meer te weten te komen, besloten we Léon en Jordy een paar introducerende vragen te stellen.
 


July 2018


There are one too many voices in, there are one too many voices in.’


Waar gaat de nieuwe single over voor jullie?

Jordy: “Tekstueel is ‘One Too Many’ eigenlijk pure zelfspot. Als ik ergens enthousiast van word, en dat word ik nogal snel, dan ga ik meteen in de tiende versnelling. Ik grijp graag kansen met beide handen aan, kan onvermoeibaar hard werken voor iets waar ik gepassioneerd over ben. Helaas heb ik af en toe ook iets té veel ideeën en raak ik verstrikt in zoveel plannen en projecten dat ik niets meer afgemaakt krijg. In zekere zin is het nummer een herinnering aan mezelf: goed afwegen of dit volgende plan nog op de stapel past, en vooral ook proberen om zaken goed af te maken!
Léon: “Het nummer is best wel Depeche Mode-achtig geworden. Ik vind het leuk om te merken hoe nummers soms iets worden wat je van tevoren niet verwacht. Daar gaat dit nummer voor mij ook over.”

Vertel ons eens wat meer over Kittiwake: waar zijn jullie allemaal mee bezig?

Jordy: “In Kittiwake brengen we alle vage shit die we luisteren en ons triggert bij elkaar, en op zo’n manier dat je er nog op kan dansen. We hebben geen mastermind die alles schrijft maar werken vanuit bouwsteentjes als een basloopje, een sample of een tekstidee en werken dat uit. We luisteren alle drie erg veel soorten muziek en sturen nieuwe ‘ontdekkingen’ aan de lopende band naar elkaar toe. Onze overactieve Google Drive-map vormt eigenlijk de kern van de band. Hieruit kunnen we vaak in korte tijd allerlei ideeën bij elkaar gooien en in rap tempo songs schrijven. Kittiwake heeft een tijdje achter de schermen geschaafd aan een eigen sound en inmiddels voelen we dat we klaar zijn om onze vleugels uit te slaan en de boel naar buiten te brengen. Met deze video als eerste resultaat, waar we erg blij mee zijn!”